Zelené investície

Viacerí z nás sa zamýšľajú ako investovať svoje úspory tzv. zelenou cestou (sustainable investing / eco-investing / green investing). V ideálnom prípade ide o dlhodobé, pravidelné investovanie do spoločností, ktoré poskytujú produkty alebo služby priateľské k životnému prostrediu pri maximalizovaní potenciálnych výnosov a minimalizácii rizika.

Pri výbere aktíva do ktorého investor investuje sa berú do úvahy faktory ako: 

/ dopady na zmeny klímy
/ využívanie prírodných zdrojov
/ čisté technológie
/ znečisťovanie a odpad.

Najlepší spôsob dlhodobých ziskov je investícia do akcií. Investovanie do jednotlivých akciových titulov so sebou nesie pomerne veľké riziko (volatilitu = kolísanie hodnoty), čo pre neskúseného investora nemusí byť najvhodnejšia voľba. Ak sa investor rozhodne ponechať svoje peniaze profesionálnym manažérom fondov, ich výsledky nemusia byť uspokojivé: veľká väčšina z nich dosahuje horšie výsledky ako priemer výsledkov „trhu“ (tzv. benchmark, akcie veľkých amerických spoločností). Pri investičnom horizonte 20 rokov až 94% aktívne manažovaných fondov dosahuje výsledky horšie ako trhový priemer.

Ak sa však rozhodne investor investovať do jednotlivých akcií sám, štúdie dokazujú ešte horšie výsledky (napr. o skoro 2% ročne počas 20 ročného horizontu končiacom v r. 2019). 

Pre investora s obmedzenými časovými možnosťami, minimálnymi skúsenosťami s investovaním a záujmom o zelené investície by bola najvhodnejšia pasívna forma investovania do tzv. akciových ETF (existujú ďalšie formy ETF fondov – dlhopisové, realitné, kryptomenové a pod., avšak akciové prinášajú v dlhodobom horizonte najvyššie výnosy). ETF fondy podobne ako podielové fondy predávané prevažne bankami prijímajú peniaze od investorov a dávajú im za to podiely vo fonde. Vyzbierané peniaze od investorov fond používa na investovanie podľa vopred dohodnutej investičnej stratégie. Fondy sú dostupné prostredníctvom (online) brokerov, ktorí ponúkajú najnižšie ceny na kúpu / predaj (dnes už aj slovenské banky ponúkajú ETF fondy). ETF fondy sú obchodované na burze a ich pasívna správa znamená to, že daný ETF fond svojou výkonnosťou kopíruje vývoj vybraných (akciových) indexov (napr. S&P 500) a teda investor sa do výberu akcií nezapája. Medzi ďalšie plusy patrí diverzifikácia, vysoká likvidita a možnosť nákupu priamo v EUR.

Ako totiž hovorí sám John Bogle (zakladateľ prvého ETF/indexového fondu):

„Nehľadajte ihlu v kope sena, kúpte celú kopu!“

(Don’t look for the needle in the haystack. Just buy the haystack!).

Spomínané ETF sa nesnažia poraziť trh a ani stávkovať na akcie, ktoré by mali vystreliť nahor alebo nadol. Jednoducho kúpia celý „trh“ a týmto nečinným spôsobom zarobia investorom dlhodobo 8-10% ročne. Navyše, ak držíte ETF viac ako 1 rok, podľa slovenských zákonov je takýto zisk oslobodený od dane a odvodov (čo pri bežných podielových fondoch predávaných bankami neplatí – zaplatíte 19% daň z výnosov). Ak by argumentov pre investície nebolo dosť, pri ziskoch oslobodených od dane odpadá slovenským investorom povinnosť uvádzať tieto investície v daňovom priznaní.

Portál www.justetf.com ponúka množstvo rôznych zelených ETF ktoré sú k dispozícii pre európskeho investora. Prostredníctvom funkcie „ETF Screener“ si vie užívateľ jednoducho zvoliť kritéria ktoré by malo jeho ETF spĺňať. Medzi najväčšie akciové a globálne ETF fondy, ktoré investujú do akcií so zameraním na „social/environmental“ kritéria, patrí „iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)“ (investuje do cca. 372 akcií) alebo „Amundi Index MSCI World SRI PAB UCITS ETF DR (C)“.

U svojho brokera môžete nájsť udržateľné fondy pod označením ESG (environmental, social, and corporate governance). Z týchto fondov sú vylúčené napríklad spoločnosti na ťažbu fosílnych palív, alebo výrobcovia zbraní. Metrika však nevylučuje spoločnosti ako napríklad META (Facebook), ktorá je celosvetovo využívaná na šírenie dezinformácii a hoaxov. Radíme pozrieť sa na 10 najväčších pozícii, ktoré fond obsahuje. Nájdete ich v popise každého ETF

AUTORI / MICHAL & MARIÁN, ČLENOVIA #KLÍMAŤAPOTREBUJE

ZDROJE / FORBES, THEBALANCEMONEY.COM, INVESTOVAT.SK, FINAX, DIVIDENDOVEAKCIE.SK,