Blog

Všetky kategórie, Aktuality

Zelené investície

Viacerí z nás sa zamýšľajú ako investovať svoje úspory tzv. zelenou cestou (sustainable investing / eco-investing / green investing). V ideálnom prípade ide o dlhodobé, pravidelné investovanie do spoločností, ktoré poskytujú produkty alebo služby priateľské k životnému prostrediu pri maximalizovaní potenciálnych výnosov a minimalizácii rizika.

Čítaj
Všetky kategórie, Aktuality

Cirkulárna ekonomika / INCIEN

Na Slovensku máme veľké množstvo šikovných ľudí, inšpiratívnych združení, iniciatív či spolkov alebo platforiem a projektov. Myslíme si, že je dobré o nich hovoriť a nechať sa inšpirovať ich prístupom a záujmom o témy viac či menej prepojené s klimatickou zmenou. Prinášame vám našu rubriku “Príbehy”, kde by sme vám radi postupne niektoré z nich predstavili bližšie. 

Ako prvý vám prinášame “Príbeh” Inštitútu cirkulárnej ekonomiky – INCIENu.

Čítaj
Všetky kategórie

How will we live together

Stáli sme pár metrov od vojny a predsa v bezpečí. Mama sa o mňa bála viac ako ja sama. Vrel vo mne adrenalín a hnal ma pocit neférovosti, možno preto som nedokázala vnímať nebezpečnosť situácie. Na hranici Vyšné Nemecké – Užhorod som strávila týždeň tesne po začiatku vojny, a vrátila som sa s vnútorným prežívaním na hrane chaosu. Paradoxne boli tie dni na hraničnom priechode najorganizovanejšie. Mali sme režim, kedy sme sa striedali a hoci som mala viackrát na mále so slzami, väčšinu času sme venovali pozornosť našim novým susedom a susedkám a nemali tak možnosť sa zamýšľať nad bolesťou, ktorá z východu prichádzala vo veľkých vlnách.

Čítaj
Všetky kategórie

Klimatická úzkosť

Najbližších pár rokov bude pre ľudstvo kritických. Pokiaľ nasledujúce 3 roky nedosiahneme stav globálneho poklesu skleníkových plynov, nepodarí sa nám neprekročiť celkové oteplenie planéty o 1,5 stupňa. Aj to je jedno z nedávnych vyhlásení najnovšej správy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC). Po prečítaní možno naprázdno prehltnete, zovrie vám hrdlo. 

Čítaj
Všetky kategórie, Aktuality

Rok po…

Dnes je to presne rok od hlasovania, ktorým parlament odmietol prijať požiadavky iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktoré v petícií podporilo takmer 130 000 ľudí. Návrh vyhlásenia stavu klimatickej núdze, ktorý sa do uznesenia dostal vďaka pozmeňováku Vladimíry Marcinkovej vtedy svojim hlasom podporilo 60 poslancov a poslankýň Národnej rady.

Čítaj
Všetky kategórie

8 malých úspechov pre klímu

V poslednom období naozaj nie je ľahké sa aspoň na chvíľu vyhnúť negatívnym správam, ktoré k nám prúdia zo všetkých strán. Od naďalej zúriacej vojny u našich susedov, až po katastrofické dopady civilizácie na stav našej (jedinej) planéty.  Napriek tomu však po celom svete narastajú snahy o zachovanie statusu – životodarnej modrej planéty. Vznikajú skvelé iniciatívy, technické inovácie či návody a stratégie, ako bojovať s klimatickou zmenou. Nižšie prinášam osem najdôležitejších správ, ktoré mi privodili úsmev alebo ma inšpirovali.

Čítaj